World NCD Congress 2023 Training Workshop

Dates: June 25th (afternoon) and June 26th (morning), 2023

Theme:

Equitable Health Research Training for All

Objectives:

- Provide a global perspective to key core competencies needed for success in health research locally, nationally and internationally.
- Develop professional skills in grant writing, implementation science, community engagement and science communication.
- Facilitate an opportunity for engagement, connection and networking with peers, people with lived experience and mentors.

Description:

The goal of the workshop is to provide participants with hands-on learning opportunities and fundamental knowledge of core competency skill sets needed for success in health research. Through interactive workshop sessions, participants will gain knowledge and skills in grant writing, implementation science, community engagement and science communication. Participants will also have opportunities to engage, network and connect with peers, people with lived and living experience, and mentors from across the globe. By attending the workshop, participants will leave with tangible skills as they prepare for success in academic and nonacademic career settings. Overall, the workshop seeks to provide equitable health research training for all and to strengthen the health research workforce locally, nationally and internationally.

Day 1: June 25, 2023			
Time	Item	Speakers	
12:00 – 13:00 (60 min)	Registration and Lunch		
13:00 – 13:15 (15 min)	Welcome	Brian H. Rowe, Scientific Director CIHR Institute of Circulatory and Respiratory Health Canada	
13:15 – 14:45 (90 min)	Session 1: How to Craft a Winning Research Grant Proposal	Moderator: Makeda Williams, Global Health Program Director NIH National Heart, Lung, and Blood Institute USA Speakers: Morvan Roberts, Chief Executive Officer Global Alliance for Chronic Diseases UK Madiha Ahmed, Senior Program Specialist	
14:45 – 15:15		International Development and Research Centre Canada Break	
(30 min)			
15:15 – 16:45 (90 min)	Session 2: Implementation Science: The What, Why, When and How?	Moderator: Jennifer Gunning, Associate Director CIHR Institute of Population and Public Health Canada Speakers: Brian Oldenburg, Professor La Trobe University and Baker Heart and Diabetes Institute Australia Gina Agarwal, Professor McMaster University Canada Cristina Rabadán-Diehl, Associate Director, Clinical Research	
16:45 – 17:00 (15 min)	1	Westat USA Day 1 Closing Remarks	

Day 2: June 26, 2022			
Day 2: June 26, 2023			
(60 min)	Breakfast		
09:00 – 10:30 (90 min)	Session 3: Meaningful and Inclusive Engagement of Research Participants	Moderator: Ryan Perry, Associate Scientific Director CIHR Institute of Circulatory and Respiratory Health Canada	
		Speakers: Sudi Barre, Patient Advocate and IAB Member CIHR Institute of Circulatory and Respiratory Health Canada	
		Carmen Logie, Professor University of Toronto Canada	
10:30 – 10:45 (15 min)	Break		
10:45 – 12:15 (90 min)	Session 4: Once Upon a Time in a Research Tower: Captivating Audiences through	ScienceUpFirst - an Initiative of the Canadian Association of Science Centres Canada	
	Storytelling	Speakers: Krishana Sankar, Science Advisor and Community Partnerships Lead	
		Elyas Aissia, French Content and Community Engagement Lead	
12:15 – 13:00 (45 min)	Closing Plenary	Moderator: Ryan Perry	
		Speaker: Samir Gupta, Associate Professor University of Toronto Canada	
13:00 Lunch (Box Lunch)			
End of Workshop			